Kies je categorie
Menu

Alles over bouten met een DIN/ISO normering

Hoe zit dat nou precies met bouten die een DIN of ISO normering hebben? Waarom is dat? En wat is het überhaupt het verschil tussen DIN en ISO? Dat soort vragen worden in dit blog beantwoord! Zo lees je bijvoorbeeld alles wat je moet weten over bouten met een DIN 913 norm bijvoorbeeld. Na het lezen van dit blog weet je onder andere dat DIN 913 vergelijkbaar is met ISO 4026. Je weet ook waarom die DIN en ISO normeringen zijn ingevoerd. Zonder te veel te verklappen: het zorgt ervoor dat jij ongestoord kan klussen!

Waarom een DIN/ISO norm voor bouten?

De reden dat bouten worden aangeduid met DIN 912, DIN 931, ... is eigenlijk heel eenvoudig. DIN en ISO zijn technische normeringen. DIN komt voort uit de Duitse Nationale Normen, deze normen worden nu voor een groot deel overgenomen door Europese en internationale normen. ISO zijn internationale normeringen. Dan bestaat er ook nog een EN normering, die gelden voor de Europese markt. In dit blog draait het vooral om de meest voorkomende DIN en ISO normen.

Door bouten (en andere bevestigingsmaterialen) van deze normen te voorzien worden er bepaalde afspraken gemaakt over productiewijze, materialen, afmetingen, etc. Dat niet alleen handig voor de fabrikant, maar vooral voor de consument! Zodra je een bout bestelt met een DIN 931 norm, dan weet je zeker dat het om een zeskantborstbout gaat. Je kan er van uit gaan dat deze bout een bepaalde kwaliteit/sterkte heeft en dat de maatvoering van de zeskantborstbout volgens de regels is. Dus een M8 bout is dan ook precies een M8 bout, geschikt voor de bijbehorende sleutelmaat, niet met een millimeter meer of minder hier en daar... 

Toepassing van DIN/ISO normen

Deze normen worden onder andere toegepast voor de volgende productgroepen:

Als je op zoekt bent naar een product met een speficieke DIN of ISO norm ben je bij Bouwsales.nl aan het juiste adres! Bij ons kan je namelijk eenvoudig filteren op de beschikbare DIN nummers zodat je er zeker van bent dat je kwaliteit bestelt.

Vergelijkingstabel DIN - ISO

Veel normen zijn van elkaar afgeleid, dus om die reden betekenen sommige normeringen dan ook hetzelfde. Dat geldt in ieder geval voor de DIN en ISO normen zoals ze boven aan dit blog in de tabel staan.